40 Hadis

13 Temmuz, 2008

NİÇİN NAMAZ KILMALIYIZ...

1-Ankebut 45-( Resulüm ) sana vahyedilen kitabı oku ve namaz kıl. Muhakkak ki namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ ı anmak elbette (ibadetlerin) en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir.
Hayâsızlıklardan ve kötülüklerden kurtulmak için;...



a- Kur’ an’ ı anlayarak okumalı,

b- Namazı huşu ile kılmalıdır.

2-Nisa 103-.. Sükûn ve emniyet haline geldiğiniz vakit, namazı tam erkânı ile kılın, çünkü namaz müminler üzerine vakitleri belirli bir farz olmuştur.

Vakitleri belirli olan namazı bedenen temiz olduğumuz gibi ruhen de kafamızı meşgul eden olaylardan ve stresten uzak olarak kılmaya çalışmalıdır.

3-Hicr 98-Şimdi sen Rabbini hamd ile tespih et ve secde edenlerden ol.99- Ve sana yakın ( ölüm ) gelinceye kadar Rabbine ibadet et.

Ölüm gelinceye kadar hamd ve secde edenlerden olmalıdır.

(Not: Bu ayet secde ayetidir.)

4-Bakara 144-( Ey Habibim ) yüzünü göğe çevirip durduğunu muhakkak görüyoruz. Artık seni, hoşnut olacağın bir kıbleye elbette döndüreceğiz; bundan sonra yüzünü Mescid-i Haram ( Kâbe) tarafına çevir. ( Ey müminler ) o halde ( sizde ) nerede olsanız, artık ( namazda ) yüzünüzü onun tarafına çevirin…

5- Rum 31-Hepiniz ona yönelerek, ona karşı gelmekten sakının, namazı kılın, müşriklerden olmayın 32- Dinlerini parçalayan ve bölük bölük olanlardan ( olmayın, bunlardan ) her fırka kendilerinde olan ile böbürlenmektedir.

Müminler;

a- Allah’ a yönelmeli,

b- Ona karşı gelmekten sakınmalı,

c- Nefsinin isteklerini değil Allah’ ın emrini yapmalı,

d- İbadete başka hiçbir amacı ( gösteriş, çıkar vs. ) karıştırmamalı,

e- Dinde işine gelen tarafı alarak bölük bölük olanlarla ve ille biz diyerek gruplarıyla öğünenlerle beraber olmamalı,

f- Gerçek cemaat olabilmesi için namazda olduğu gibi hayatta da birlik ve beraberlik içinde olmalıdır.



6- Araf 31-Ey Âdemoğulları! Her namazınızda süslü elbiselerinizi giyin, yiyin, için, israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez.

Namaz için israfa varmayan fakat en güzel ve en temiz olan elbiselerini giymelidir.

7-İsra 78-…Bir de sabah namazı kıl, çünkü sabah namazında gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.

Her sabah namazında gece ve gündüz melekleri hazır bulunmasından ötürü sabah namazını cemaatle kılmaya daha çok itina göstermelidir.

Not:Allah’ ı seven aşk ve şevk ile sabah namazına kalkar, çünkü Allah sevdiği insanları meleklerine kaldırtır, sevilmiyorsa miskin miskin ve gün doğduktan sonra kaldırtır. Bu duruma düşenler severek namaza kaldırılması için çok çok tevbe ve dua etmelidir.

8- Hac 77-Ey iman edenler! Namazlarınız da rükû, secde edin, Rabbinize ibadet edin ve hayır yapın ki kurtulabilesiniz.

İbadetle iyiliği yaymayı ve şerri engellemeyi birlikte sürdürmelidir.

9- Müminun 2-O müminler ki namazlarında tevazu ve korku sahibidirler.

Namazı;

a- En içten bir saygı ile,

b- Allah’ ın sevmemesinden korkarak ve rahmetinden ümitle kılmalıdır.

10- Bakara 45-Sabır ve namazla Allah’ tan yardım isteyin. Şüphesiz o ( sabır ve namaz ) Allah’ a saygıdan kalbi ürperenler dışında herkese zor ve ağır gelen bir görevdir.

Ürpererek namaz kılanların dışındakilere;

a- Sabır ve namaz çok zor gelir,

b- Bu nedenle Allah’ tan sabır ve namazla yardım istenmelidir.

11- Nur 37-Nice adamlar vardır ki ne bir ticaret ne bir alış-veriş Allah’ ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekât vermekten kendilerini alıkoymaz. Onlar öyle bir günden korkarlar ki o günde kalpler ve gözler korkudan halden hale dönerler.

Gerçek müminler;

a- Namazla iş arasında denge kurarlar,

b- Hesaptan çok korkarlar,

c- İşi ibadetine, ibadeti de işine engel olmaz.

12- Hac 41 / 336 - Onlar, o müminlerdir ki eğer kendilerini yeryüzünde iktidar mevkisine getirsek, namazı kılar, zekâtı verir, iyiliği emreder ve fenalıktan alıkoyarlar, bütün işlerin sonu ( kıyamette ) Allah’ a dönecektir.

Gerçek müminler iktidar sahibi olsalar da,

a- Asla namazı terk etmezler,

b- Zekatı verirler,

c- İyiliği emrederler,

d- Kötülüğü engellemeye çalışırlar.

13- Maide 58-Ezanla birbirinizi namaza çağırdığınız zaman ( Ehli kitap onu ) bir eğlence ve oyun yerine koyuyorlar, bu davranışları kendilerinin aklı ermez bir topluluk olmalarındandır.

Ezanı ve namazı aklı ermeyenler eğlence ve oyun yerine koyarken gerçek müminler ise ezanı namaza bir çağrı olarak görürler.

14- Meryem 59-Sonra bu peygamberlerle salih kimselerin ardından ( kötü ) bir nesil geldi ki namazlarını terk ettiler, nefislerinin arzularına uydular, bu yüzden ileri de sapıklıklarının cezasını çekecekler ( cehennemde gayya vadisini boylayacaklardır ).

İnsanlar müslüman olmalarına rağmen;

a- Namazdan uzaklaştıkça,

b- Şehvetlerine uydukça,

c- İslam’ a yabancılaşarak kötü bir nesil özelliği taşırlar,

d- Ahirette de bazı müfessirlere göre cehennemin fırını durumunda olan gayya vadisine giderler.

Not: Secdeye kapanarak ağlayan peygamberlerden ve salih kimselerden sonra kendilerini direk gibi ayakta tutacak ve halat gibi koruyacak olan namazı bırakarak kötü nesil oluşturdular. Hâlbuki namaz onları disiplinde tutan, fren gibi uçuruma yuvarlanmaktan koruyan manevi bir bağdı.

Bu bağ kopunca başıboşluk, azgınlık, bataklıklara yuvarlanma ve zarar verdikçe zevk duyan, hiçbir kural tanımayan, laf dinlemeyen bir güruh oluştu.

Bunlar din, ahlak ve fazilete sırt çevirdiler, Allah’ ın emirleri yerine şehvetlerine uydular, tamamen dünyaya yöneldiler, ne kadar çirkin iş varsa yaptılar.

Namazı unuttukça ahlaki çöküntüleri büyüdü, aile, akraba ve dostluk bağları zayıfladı, bunların yerini batakhaneler, uyuşturucular, cinsi sapıklık aldı ve hayvanlardan da aşağı bir hale dönüştüler.

İman, ibadet ve infak etmekten mahrum kalarak tehlikeli bir yola girmelerinden dolayı bu hareketlerinin cezasını dünyada gördükleri gibi ahirette de tüm cehennem derelerinin Allah’ a sığındığı cehennem kuyusu olan gayya vadisini boylayacaklardır.

Allah bu kötü nesil örneğini vermekle “ iyi insanların ardından kötü bir nesle dönüştüler, bu duruma düşmeyin, tedbir alın “ diye insanları uyarmaktadır.

15- Nisa 142-Şüphesiz münafıklar Allah’ a oyun etmeye kalkışıyorlar. Hâlbuki Allah onların oyunlarını başlarına çevirmektedir. Onlar namaza kalktıkları zaman üşenerek kalkarlar, insanlara da gösteriş yaparlar. Allah’ı da pek az hatıra getirirler.

Münafıklar;

a- Allah’ı az hatırlarlar,

b- Namaza kalksa da üşenerek kalkarlar,

c- İnsanlara da gösteriş yaparak güya Allah’ ı aldatmaya çalışırlar,

d- Bu durumlar kimde oluşmaya başlarsa hemen Allah’ a sığınmalıdır.

16- Maun 4-5: Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki!.. 5- Onlar namazlarını ciddiye almazlar. 6- Onlar gösteriş için ibadet yaparlar 7- Ödünç istenen az bir şeyi ( ve zekatı ) dahi vermezler.

Yazıklar olsun hitabına muhatap olmamak için;

a- Çevreye cimri, kendilerine çok israfçı olan küfür öncülerine benzememek için namaz kıldıkları halde onlarla aynı özellikleri taşıyıp taşımadıklarını gözden geçirmeli,

b- Namazı çeşitli bahanelerle aceleye getirip geçiştirmeden kalp huzuru ile kılmalı,

c- Gösteriş için kılmamalı,

d- Zekatı ve ev ihtiyacı olan şeyleri muhtaç insanlar veya komşular isteyince hemen vermeli ve vermeyi de teşvik etmelidir.

17- Mearic 19-Gerçekten insan pek hırslı ( ve sabırsız ) yaratılmıştır.20- Kendilerine fenalık dokunduğunda sızlanır, feryat eder 21- Ona imkân verildiğinde ise cimri kesilir 22- Namaz kılanlar ise müstesnadır 23- Namaz kılan o kimselerdir ki onlar namazlarında devamlıdırlar.

Sıradan bir insan;

a- Hırslıdır,

b- Sabırsızdır,

c- Bir musibet esnasında feryat edicidir,

d- İmkan verildiğinde ise cimri kesilir,

e- Devamlı ve huşulu namazla temizlenen ve olgunlaşanlar ise inşallah bu özelliklerden zamanla uzaklaşırlar.

18- Müddesir 42-.. Sizi cehenneme sokan nedir? 43- Onlar da şöyle derler: Biz namaz kılanlardan değildik.

Bilinmeli ki cehenneme götüren nedenlerden biri de namaz kılmamaktır.

19- Ala 14 / 591 - Gerçekten kurtulmuştur ( küfür ve masiyetten ) temizlenen 15- Ve Rabbinin ismini anıp da namaz kılan.

Allah;

a- Küfür ve günahtan temizlenenlerin,

b- Daima Rabbini hatırlayıp namaz kılanların kurtulacağını müjdelemiştir.

20- Fussilet 33 -Ben gerçek müslümanlardanım deyip, salih amel işleyerek Allah’ a ( ibadete ) çağıran kimseden daha güzel sözlü kim var?

Ben müslümanım deyip;

a- İhlasla amel ve ibadet yapanların,

b- Ezanla namaza veya tebliğle İslam’ a çağıranların en güzel söze sahip oldukları bildirilmiştir.

c- Ezandaki mana ve maksat iyi bilinmeli, ezanı okuyanla kalben tekrar etmeli, kesinlikle ezanın okunuşuna lakayt kalınmamalı ve bir musiki gibi değerlendirmemelidir. Çünkü bu ezanla;

a- Allah’ ın ve davasının büyüklüğü,

b- Allah’ tan başka ilah ( güç ) olmadığı,

c- Muhammed (sav) in elçisi olduğu,

d- Bu ruhla namaza kalkılması,

e- Bu ruhla namaz kılınınca kurtulunacağı,

f- Allah’ ın ve davasının büyük olduğu ve bunu yüceltmek için çalışmanın gereği,

g- Allah’ tan başka ibadet edilen güç, dualara cevap veren ve kural koyan olmadığının bir ilanı yapılmaktadır.

d- İnsanlar bu ruhla namaz kılmaya çağrılmaktadır. Bu şekilde algılanan ezan ve namaz da birliği, yardımlaşmayı ve birçok hayır kapılarını açmaktadır.

21- Enam 162-De ki: Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, hayatım ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah içindir.

Aklını iyi kullanan kişiler;

a- Namazını,

b- Diğer ibadetlerini,

c- Hayatını,

d- Ölümünü Allah’ a adarlar.

22- Cuma 9 -Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ ı zikretmeye koşun, alış-verişi bırakın, bu eğer bilirseniz sizin için daha hayırlıdır. 10- Namaz bitince yeryüzüne dağılın, Allah’ ın lütfünden ( nasibinizi ) arayın, Allah’ ı çok zikredin ki felaha eresiniz. 11- Bir ticaret ve eğlence gördüklerinde hemen dağılıp ona giderler, seni ayakta bırakırlar. De ki: Allah katında bulunanlar eğlenceden de ticaretten de daha hayırlıdır, Allah rızık verenlerin en hayırlısıdır.

Cuma günleri;

a- Cuma ezanı okununca işi bırakıp namaza gitmeli,

b- Hutbeyi can kulağı ile dinlemeli,

c- Namaz ve hutbedeki feyiz ve bereketin o andaki eğlenceden veya ticaretten daha hayırlı olduğunu bilmeli,

d- Vaaz ve hutbe ile ilmen, imanen ve ahlaken şarj olmalı,

e- Namazdan sonra tekrar helal kazandıracak işlere dönmelidir.

23- R. Salihin C 3- S 149- No 1429 ( Müslim ) Ebu Hureyre (r.a)’ den Peygamber (sav) şöyle buyurdu: Kulun Rabbine en yakın olduğu durum secde halidir, orada bolca dua ediniz.

H. Ş. göre kulun Rabbine en yakın olduğu durum secde halidir.

BU AYETLER VE HADİS IŞIĞINDA NİÇİN NAMAZ KILMALIYIZ?

1- Hayâsızlıktan ve kötülükten koruduğu için,

2- İbadetlerin en büyüğü olduğu için,

3- Müminler üzerine farz olduğu için,

4- Allah’ a karşı gelmemek için,

5- Şirk koşanlardan olmamak için,

6- Zaman israfına düşmemek için,

7- Gerçekten kurtulabilmek için,

8- Tevazu ve huşu sahibi olmak için,

9- Allah’ ın yardım etmesi için,

10- Allah’ a dönüleceği için,

11- Allah’ ın övdüğü kulları arasında olmak için,

12- Nefislerinin arzularına uyan kötü bir nesle dönüşmemek için,

13- Üşenerek namaza kalkan, gösteriş yapan ve Allah’ ı az hatırlayanlardan olmamak için,

14- Bir fenalıkta, musibette sızlanmayan, imkân verildiğinde de cimrileşmeyen bir kişilik kazanmak için,

15- Cehenneme gitmemek için,

16- İhlâsa ulaşmak için,

17- Ticaret ve eğlenceden daha hayırlı olan manevi bir kazanca ulaşmak için,

18- Secde hali Allah’ a en yakın an olduğu için namaz kılmalıyız.

NAMAZIN ARKA PLANI

1- Namaz;

a- Kul ile Allah arasında çok yüce bir ilişki ve manevi bir köprüdür,

b- Dünyanın en nazik bir teşekkürü,

c- Allah’ ı yücelterek bir nevi miraca doğru yükselme eylemidir.

2- Namaz en büyük ibadet olmasından ötürü, her vakitte belki diğer vakte ulaşamayabilirim endişesi ile son defa kılıyormuş gibi huşu ile ( saygı ve ürperti içinde ) kılınmalıdır.

3- Namaz manevi bir ırmakta yıkanma ve ruhu arındırmadır.

4-Namaz;

a- Hem manevi alemlere,

b- Hem iyilikle dostluklara,

c- Hem yardımlaşmalara kapı açmasından dolayı bir kurtuluş yoludur.

5- Namaz manevi bir enerjiyken;

a- Namaz öncesi ve sonrası sohbetler de bu enerjiye bir takviyedir,

b- Tüm ibadetler ve iyilikler de dini ayakta tutan bir direktir.

6- Namaz kötülüklerden koruyacağı için iyiliği emri ve kötülüğü nehyi birlikte sürdürmelidir;

a- Namaz kılan huzurlu ve nurludur,

b- Namaz kılmayan ise huzur, huşu ve nurdan mahrumdur.

7- Namaz;

a- Allah ile bir konuşma,

b- Ve Allah’ a bir yalvarıştır.

c- Eğer bir insan arkadaşları ile sohbet etmeyi namaz kılmaktan daha çok seviyorsa kendini bir gözden geçirmelidir.

8- Namaz;

a- Kılma tevhitle Allah’ a verilen söze sadakat,

b- Kılmama ise sözleşmeyi bozmadır, ayrıca namaz kılmamak küfre götürmese de namazı kafirlerin hiç kılmadığını bilerek kafirlere benzemekten özenle kaçınmalıdır,

c- Ayrıca namaz her yoklamada hazır bulunmadır.

9- Namazın düşündürdükleri;

a- Her sabah namazı diriliş anını,

b- Her öğle namazı gençlik dönemini,

c- Her ikindi namazı ihtiyarlık dönemini,

d- Her akşam namazı ölümü ve kıyametin kopuşunu,

e- Her yatsı namazı ve yatağa giriş cenaze namazı ve mezara girişi hatırlatmaktadır.

10- Her namazdaki;

a- Başlangıç tekbiri bir başka yönü ile mahşerdeki teslim olmayı,

b- Kıyam ilahi sorgulamayı,

c- Rüku sorgulanma mahcubiyetinden dizlerin dermansızlığı nedeniyle eğilmeyi,

d- Secde Allah’ ın karşısında hiçliği,

e- Tahiyyat dize kapanmayı,

f- Selam iki taraftan yardım aramayı,

g- Dua ile el kaldırma da insanlardan ümit keserek tek çare olarak Allah’ tan yardım ve merhamet istemeyi sembolize etmektedir.

h- Bu ruhla kılınan namaz inşallah kalbi temizler ve takva yaşamı kazandırır.

11- Namaz kılma;

a- Kulluk makamının korunmasını,

b- Alimle halk kaynaşmasını sağlarken,

c- Namaz kılmama ise imanla verilen sözde durmamayı gösterir.

12- Cemaatle namaz kılmak;

a- Emre itaati ve bütünlük oluşturmayı,

b- Toplumsal hayatta birlik ve beraberliği sembolize etmektedir.

c- Cemaat olmak için yalnız camide cemaatle namaz kılmak yetmez. Bunun yanında Allah rızası için aynı amaçta, aynı üzüntüde, aynı tasada ve aynı mutlulukta bütünleşme ve gönül birliğini kenetlenerek sürdürmedir.

13- Her namazda temiz elbise giyme ile;

a- Önce Allah’ a,

b- Sonra namaza,

c- Sonra da kendine değer vermeyi ve saygı duymayı öğretmekte,

d- Ayrıca ahlaken de temizliğe dikkat etmeyi gerektirmektedir.

14- Namaz bir yönü ile;

a- Yalnız Allah’ a hamd ve kulluk edileceğinin,

b- Yalnız onun hesaba çekeceğinden dolayı yalnız ona ibadet edileceğinin,

c- İhtiyaçların ve hidayetin yalnız ondan isteneceğinin,

d- Yahudi ve Hıristiyanlar gibi sapıtmamanın,

e- Doğru yolda kararlı olmanın, dinlerini tahrif eden Yahudi ve Hıristiyanların takip edilmeyeceğinin günde 40 kere Allah’ tan istenmesi ve hatırlanmasıdır.

15- Namaz;

a- Rabbini sevdiği için hiçbir fedakarlıktan çekinmemeyi,

b- Rabbini en yoğun işlerin içinde dahi olsa unutmamayı,

c- Başıboş değil ilkeli yaşamayı,

d- Her namazla yenilenmeyi,

e- Her işi vaktinde yapmayı öğretmektedir.

Not: Müslümanlar namazda yalnız Allah karşısında kıyam, rüku ve secde yapıp başkasına asla eğilmeme şuuruna ulaşmadıkları müddetçe düşmanlarına eğilme zilletinden kurtulamayacakları unutmamalıdırlar.

CAMİLERİN VE KÜLLİYELERİN ÖNEMİ

a- Camiler Beytullah’ ın birer şubeleri ve eşitlik mekanlarıdır.

b- Camiler müslümanların;

1- Toplanıp tanıştıkları,

2- Namaz kıldıkları,

3- Meselelerini görüştükleri,

4- Her türlü iyilik kapılarının açıldığı,

5- Eğitim ve nasihatlerin yapıldığı,

6- Cemaatleşmenin ve yardımlaşmanın temellerinin atıldığı yer,

7- Ahiret için bir yatırım yeri,

8- Sürekli hutbe ve vaazlarla fert ve toplum olarak kimlik ve kişilik kazanma yeri,

9- Camiler İslam ülkelerinin tapusu ve bölgenin İslam diyarı olduğunun göstergesi,

10- Ayrıca gelecek nesillerin güvencesidir.



Sonuç olarak camiler;

a- Gerçek görevini yaptıkça ve sayıları çoğaldıkça kültürleşme ve kaynaşma olacak, hizmet de o kadar yayılacaktır.

b- Eğer camilere sahip çıkılmaz, ehli olmayanlara terk edilirse ve görevinin dışında yabancı ideolojilere alet edilirse Asr- ı Saadette müslümanları bölmek için yapılan Dırar Mescidini çağrıştıracak ve bu da bir zulüm olacaktır.



__________________
İSLAM GÜZEL AHLAKTIR...

Hiç yorum yok:

Google Grupları
irfanmektebi@hotmail.com grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

cami from murat smskgl on Vimeo.

------------------------------------------------------

Aglama Karanfil - Başörtüsü from www.suskundalgalar.de.tl on Vimeo.

------------------------------------------------------

Gel Gör Beni Aşk Neyledi - Bosnian Nasheed Group from bilecikagd on Vimeo.