40 Hadis

12 Temmuz, 2008

ondan geriye kalanlar

Dunyanin en uzun omurlu hanedanini ve en buyuk devletlerinden Osmanli Devleti'ni kuran Osman Gâzi 1326 yilinda olunceye kadar, bir mercan sabri icinde calismis, Bizans'tan karis karis kopardigi topraklarla Bizans'in temellerini sarsarken, kendi mustakbel Cihan devletinin temellerini atmistir. Olum doseginde bile bunlari dusunuyor ve Orhan Gâzi'ye talimatlar veriyordu. Olumu hengâminda sarf ettigi sozler Osmanli tarihlerinde soyle kaydedilmistir:



Ibn-i Kemâl: "Osman Gâzi olecegini bildi, ogluna vasiyet kildi. Bursa kalesinin icinde kursun ortulu yeri gosterip "Beni sol gorunen gumus kubbenin altinda defn idesin..."



Idris-i Bitlisi: "Ben oluyorum, fakat esef etmiyorum. Adil ol, iyi adam ol, merhametli ol. Din-i Islâmi nesreyle. Yeryuzunde padisahlarin vazifesi budur. Ve Cenâb-i Hakk'in lutfuna iste bu suretle mazhar olunur."



Mehmed Nesri: "Ve dahi bir nasihatim budur ki, bir kimse sana Hak teâlâ buyurmadigi sozleri soylese, sen kabul etmiyesin. O'nun buyrugundan gayri, is islemiyesin. Bilmedugini ulema-i seriatten sorup ogrenesin "



Hoca Saaduddin Efendi: "Adaletle bu âlemi âbâd kil. Asker ve mal ile gurur eyleme. Islâma aykiri is etme. Bizim matlabimiz din-i Hudâdir. Meslegimiz rah-i Hudâdir, Yoksa kuru mihnet ve kavga degil. Sah-i cihan olmagi degil"



Asikpasazâde: "Ogul... Ben oldugum vakit beni Bursa'da su gumuslu kubbenin altina koy. Bir kimse sana Allah'in buyurmadigi sozu soylese kabul etme. Eger bilmezsen ilmi bilene sor"



Bu munasebetle oglu Orhan'a soyledigi:



"Osman Ertugrul oglusin

Oguz Karahan neslisun

Hakk'in bir kemter kulusun

Islambol'u al, gulzâr yap."

beyitleri Istanbul hasretini ve idealini yansitmasi bakimindan kayda sayandir.



Mehmed Hemdemi Solakzâde: "Adalet ve gazâ ve cihada muteallik nice vasiyet edip, O gaziler sultani vâsil-i rahmeti rahman oldu"



68 yasinda vefat eden Osman Gazi'nin mirasini paylastirmak icin ogullan Orhan Gazi ile Alauddin Pasa cagrildi. Acaba miras olarak ne birakmisti, ondan geriye neler kalmistir?



Cevabi tarihcilere birakalim. Ilk sozu meshur Avusturyali tarihci Hammer aliyor.



Hammer: "... O'nun hakkinda kesin bildigimiz fakirâne mirasi ve sade giyimidir. Ne altin birakti ve ne de gumus. Osman'in libasi, Islâmin ilk muhariplerinin elbiseleri gibi sade idi. Ve bir beyaz sarik sarardi. Geriye cubbesi, sarigi ve birkac ipekli kirmizi sancak birakti"



Asikpasazâde: "... Vefatindan sonra evinde bir sirtak tekelesi (bir elbise), bir yancigi (zirh), bir tuzluk, bir kasiklik, bir cizmesi, birkac at, musafirleri ve gaziler icin koyunlari vardi. Baska birsey bulunmadi."



Nesri: "... Butun mal varligi bunlardan ibaretti. Orhan, kardesine sordu: "Ne buyurursun?.."

Alauddin Pasa: -Bunlari babam gazâ icun saklamistir. Bizum miras idecek nesnemuz yoktur" dedi ,



Ahmed Cevdet Pasa: "Sultan Osman vefat ettigi sirada hic parasi yoktu. Biraktigi seyler silah, birkac at, bir iki parca elbise ve koyunlardan ibaretti"



Nisanci Mehmed Pasa: "Vefat ettigi vakit hazinesinde nakit para bulunamamistir"



Koca bir omurde, koca bir beyligin, koca bir beyi kazandigi mali ne yapmisti?



Cevabi yine tarihcilere birakalim.



Ahmed Cevdet Pasa: "Para biriktirip mal toplamaya hic heves etmedi. Cok comertti. Yetimlere, dullara yedirip icirmesi coktu"



Nesri: "... Ve âdetiydi ki uc gunde bir ta'am pisirdup, fukarayi ve sulehâyi cem idup, it'am ederdi.

Ve hem yalincaklari giydurup, tonadurdi. Ve dul avretlere daim sadaka virirdi"



Anlasilacagi uzere dunyayi, maksud-i bizzat yapmiyan Osman Gazi dunya adina birsey birakmamisti. Dunya-ukba muvazenesini iyi ayarlamis, dunyaya dunya kadar ve ukbaya da ukba kadar onem vermistir.



Bir cihan devleti bu tur insanlarin omuzlan uzerinde, izdiraplari, cileleri ve terleri uzerine kuruldu. Sanirim yarinin "Cihan devleti" de bu evsafta insanlarin eliyle kurulacaktir.



Onlar bir kuheylan gibi catlayip bir yerde yigilincaya kadar kosup durdular. Arkalarinda bir sey birakmadilar. Sadece izleri ve gectikleri yerlerde boy verip arz-i didar eden tohumlari, tomurcuklan ve goncalari vardi.



Ya biz tukettigimiz hayatimiz, adimlarimiz ve soluklarimiz karsisinda ne kazandigimizi ve arkamizda ne birakacagimizi dusunduk mu?..

-Alinti-

Hiç yorum yok:

Google Grupları
irfanmektebi@hotmail.com grubuna abone ol
E-posta:
Bu grubu ziyaret et

cami from murat smskgl on Vimeo.

------------------------------------------------------

Aglama Karanfil - Başörtüsü from www.suskundalgalar.de.tl on Vimeo.

------------------------------------------------------

Gel Gör Beni Aşk Neyledi - Bosnian Nasheed Group from bilecikagd on Vimeo.